Tuesday, May 6, 2008

Simmerwille


Met een niet al te snuggere blik kijken twee oogbollen weggedrukt onder een laag voorhoofd het zwaaiende omaatje naast me aan.
Het restje beleefdheid dat door de jaren heen nog niet uit hun mensaap bewustzijn is ontwikkeld maakt dat hij vertwijfeld zn hand omhoog doet en net zo vertwijfeld terug zwaait. In een poging dit gebaar van vriendelijkheid te plaatsen in zn botte hersenen tilt hij bij wijze van lach zn rechter mondhoek omhoog, geeft een dot gas en neemt voorrang op twee laverende zeilbootjes en een protserig plezierjacht.

Afgelopen zaterdag hadden we een familiedag, oftewel "Familien tag" aangezien het leeuwendeel van de familie van mn vriendje Duits is.
Het was weer een feest van verkeerd begrepen woordgrapjes en te letterlijk vertaalde uitspraken waarbij we fit werden gehouden door handen- en voetenwerk en vocabulaire ons meedogenloos in de steek liet. Afgeladen met een leger onbegrijpelijk plat-Duits pratende bejaarden en een handjevol jeugd vertrok rondvaartboot de Simmerwille voor een zeven uur durende tocht over het Sneekermeer en Heegermeer. Met de zon op de schaarsbehaarde schedeltjes en met de wind door de haren en haarstukjes kruisten we de Friese wateren en voeren we natuurlijk onvervalste Friezen in speedbootjes tegen het aso lijf. Uitgerust met bier en een een blonde stoot met tieten proberen ze met snelheid andere mannetjes te imponeren terwijl ze met hun blote kippenborst en kale kop met flaporen achter het stuur hangen. Tradities ontgroeid kijken ze stuk voor stuk raar en bijna aangevallen op als een voorbijganger hen groet, iets wat een soort van ongeschreven regel is op het water en wat je doet als je een ander bootje tegenkomt. Vervolgens kijken ze je aan alsof je gek bent en concentreren ze zich weer op stoere dingen.

Zich niet bewust van de generatiekloof zwaait het omaatje naast mij steeds vriendelijk naar elke boot om daarna een gesprek aan te knopen met een familielid over hoe mooi ze de Friese Meren en het landschap vindt en ik vraag me af of ik haar zal uitleggen dat jonge bootvaarders deze regel onderhand niet eens meer kennen.

Maar ik heb het idee dat ze dat niet eens heeft opgemerkt en bovendien was ze ook alweer afgeleid door de glinsterende golven op een prachtige dag :)

No comments: