Wednesday, September 10, 2008

Anna-Sophia en De Neus


Voluit heet ze Anna-Sophia Prudentia Adelheid Lustitia Temperantia Fortitudo Fides Spes Caritas Maria Apollonia Constanza Magdalena de Kuise de Platonische.

Maar we noemen haar Sneue Anna-Sophia.
En haar vriend De Neus.

Het was afgelopen vrijdag dan ook wel een latertje geworden. Pas om half één 's avonds kwam het zwaar Puriteinse koppel thuis van een zinderend avondje Rummikubben met denkbeeldige vrienden terwijl er doorgaans zelfs bij hoge uitzondering niet wordt afgeweken van het beangstigend vaste patroon waarbij de Neus elke avond om tien uur stipt de televisie uitknipt.
Of van het beangstigend vaste patroon waarbij elke zondag vier limegroene en drie turquoise handdoeken en dezelfde uitgetelde hoeveelheid gestopte sokken aan de waslijn wordt gehangen met als vaste prik precies één keer in de maand het beddengoed.
Of het standaard patroon van elke dag opstaan om 5:30 ook al is het weekend of een loze vrije dag om de verdere godganse dag geen stap buiten de deur te zetten.
Ook worden dezelfde denkbeeldige vrienden, mocht er al eens een levende ziel in hun kloosterflat langskomen, om precies vijf voor zes de deur uit gedirigeerd want den maaltijd moet in doodse stilte aan een zware eikenhouten tafel worden genuttigd met niemand anders dan je levensgezel en niets anders dan het getik van uit hout gekerfde lepels die met welgekozen gematigdheid de kruidenloze speltschrootsoep met aardperen en pastinaken van het bord naar de zwijgende mond brengen. Enkel verlicht door een stompje kaars van lijkenvet in het exacte midden van de tafel wordt er absoluut geen oogcontact gemaakt, laat staan genegenheid getoond en wordt er met gevouwen handen gewacht tot de ander klaar is met het maal.

Maar mocht de Neus dan eens in een zondige bui zijn en zoekend naar affectie van zijn Anna-Sophia uit zn kuisheidszak kruipen, wat eng genoeg nooit op een ander tijdstip plaatsvindt dan zaterdagnacht 3:30, is dit na een gepaste twee minuten ook al weer voorbij. Na gedane zaken wast hij zorgvuldig zijn onzedige handen, maakt zijn hoofd en neus vrij van onreine gedachten en geeft Anna-Sophia drie kussen op haar wang.


Indutten en vertrutten.
Brr.

No comments: