Sunday, March 1, 2015

Appeltaart met kruimellaagje ^_^

Facebookvriendinnetje Marieke stuurde me dit gruwelijk goddelijke recept voor de allerlekkerste appeltaart met dronken boerenjongens en een kruimellaagje die ooit over je tong heeft mogen tapdansen.
To die for. Echt waar. ^_^


De bodem
300 gr bloem
250 gr roomboter
150 gr basterdsuiker (donkere als je dito korst wilt)
Halve theelepel zout

De vulling
1,5 kg appels in dikke brokken of schijven
1 eetlepel kaneel 
2 kopjes in alcohol gewelde rozijnen (of boerenjongens uit een pot)
honing of suiker

Het kruimeldeeg
180 gr bloem
80 gr bruine basterdsuiker
2 zakjes vanillesuiker
80 gr roomboter
  • Verwarm de oven voor op 190 graden.
  • Voeg alle ingrediĆ«nten samen en kneed tot een mooi glad deeg.
    Maak er een bol van en leg deze een half uur in plastic folie te rusten op een koele plek. 
  • Bekleed de bodem van de springvorm (26 cm doorsnede) met bakpapier, en vet de zijkant in. 
  • Verdeel het deeg over de bodem en zijkant, zorg daarbij voor een opstaande rand ter hoogte van de vorm. 
  • Wel de rozijnen in de alcohol in een pannetje op een laag vuur, gebruik je boerenjongens uit pot, laat deze stap dan weg.
  • Doe de appels in een wok met een klontje boter. Bak ze zodat ze een beetje zacht worden. Voeg na een paar minuten een heel klein scheutje water toe, en verder kaneel en wat honing of suiker. Blijf nu roeren tot je bruine draden ziet verschijnen. De appeltjes beginnen te karameliseren. 
  • Zet het vuur uit. Voeg dan de gewelde rozijnen toe en roer het geheel goed door. 
  • Verdeel de vulling over de bodem. 
  • Kneed de bloem, vanillesuiker en boter met de hand snel tot een kruimelig deeg, voeg daarna de basterdsuiker toe en meng het geheel goed, maar kneed niet meer. 
  • Verdeel het gelijkmatig over de taart.
  • Bak de taart op een rooster in het midden van de oven in ongeveer 50 minuten gaar. Zorg dat de kruimels mooi gekleurd zijn. 

4 comments:

Ingrid Orens said...

Hahaha alleen al door de geweldige omschrijving van de "gruwelijk goddelijke taart", zou ik 'm bakken !
(Alhoewel ik nog altijd niet snap wat die boerenjongens er mee te maken hebben hihihi)

Lysanne said...

Ziet er heerlijk uit!

Alet Venhuizen said...

Klinkt heeeeeerrrliijjjjk.

Liza Veenendaal said...

Mmmm! dat klinkt erg lekkur!