Friday, January 8, 2010

Voornemens

Normaliter ben ik niet zo van de goede voornemens, maar dit jaar maak ik een uitzondering en geef ik zelf een zwengel aan het lot: ik wil verhuizen.
Al is dat makkelijker gezegd dan gedaan.

Ik wil weg uit deze achtelijke achterstandswijk waar ik godbetert al vijf volle jaren word omringd door het hersendode uitgekotste braaksel van de natuur met het gezamenlijke iq van een aardappel, en waar onaantrekkelijke blokken gehorig beton met kapotgevoetbalde en stukgehuiselijkgewelde raampjes erin voor "flat" door moeten gaan maar de titel bij lange na niet waard zijn.
Het allesomvattende probleem is alleen dat onze geniale woonstichtig voornamelijk in het bezit is van kutflats. In achterstandswijken.
En dat ons eiland in de asozee zn wapperende vlag nota bene zelfs in één van de betere asowijken van Leeuwarden heeft gehesen.
Verkassen uit dit overgewaardeerde krot belooft dus enkel een ander overgewaardeerd krot is een nog veel ergere wijk. Denken dat je beter af bent in een eengezinswoninkje is ook ijdele hoop omdat de betaalbare eengezinswoningen in van verwerpelijk volksbuurten staan waar er inderdaad niemand boven je loopt te betonrammen, maar waar zomer's tuinfeesten worden gegeven en de uitklapbare tuinstoelen voor de voordeuren de huizenrij tot een asoboulevard aan elkaar smeed.
En mochten we in het mooiste geval op een hoekhuisje op een bovenste verdieping komen te wonen...dan is het een kwestie van wachten tot degenen onder je verhuizen en er een luidruchtige roedel vadsige studenten of Lonsdale jasjes voor terugkomen.

Na vijf jaar ben je ieder geluid echt gewoon spuugzat en zeg nou zelf, is het normaal dat de koffie in je kopje trilt als er iemand in de flat naast je zn beukmuziek aan heeft? Of dat er een wolkje plafondpuin langs de hanglamp naar beneden brokkelt omdat er iemand boven je loopt? Of dat het glazen vaasje in je vensterbank rinkelt als er een straaljager overkomt omdat goedkope flats het schijnbaar niet waard zijn te isoleren?

Als iemand een huurhuis voor een middelmatige beurs weet waar het de hemel op aarde is.
Alsjeblieft. Ik smeek je.

4 comments:

Merel said...

Ik zou zeggen kom gezellig naar het brabantse land, daar waar flats alleen in grote steden staan, het dorpsgevoel alom aanwezig is, leuke prijsjes voor woningen met buren links of recht ipv boven en beneden. Gemoedelijke sfeer, borgondisch, natuur, fabrieken, carnaval maar bovenal gezelligheid!

Miriam said...

Ik zeg: de provinciale provincies. Ik woon zelf in Zeeland, lekker rustig (vlakbij de kerncentrale :) ) Op Zeeuws Vlaanderen is het nóg rustiger en goedkoper wonen en je zit vlakbij Antwerpen, Parijs en de tunnel naar Engeland.

Sterkte!
Miriam

Anonymous said...

Ja ik woon in het Brabantse en zoek een leuk huurhuisje voor 'de middelmatige beurs' en als je wil gaan kopen is er helemaal niets voor onder de 300.000. In ieder geval niet in omgeving Eindhoven.
Ja en als ik dan naar een goedkopere plek wil kom ik in Helmond uit en dat is geen 'aso-buurt' meer maar daar zit heel het dorp aan de voorkant buiten i.p.v. aan de achterkant.
Ik woon nog in een semi-nette buurt die aan het verpauperen is dankzij mensen die je niet bij hun naam mag noemen omdat je dan discrimineerd, maar met elke schotel die er hier op de daken verschijnen wordt het leef plezier minder. Ik denk dat dat het lot is van de huurder.

Anonymous said...

Like I said: kom naar t Hoogezandse! Afgezien van die nieuwjaarsfik(ken) op straat gebeurt hier eigenlijk vrij weinig en is er dus ook weinig lawaai. De oudste flatjes zij uit de jaren 60/70 dus vrij fatsoenlijk geisoleerd en zelfs wij krijgen straks een normale kachel waardoor de zuurstof in de woonkamer niet meer elke keer wordt opgebrand als je de verwarming wat hoger zet.